Wat heeft dansen met groeien en nieuw gedrag te maken? Kan je groeistappen maken als je diep van binnen angst ervaart? Het boek van Hylke Faber, Tem de Krokodil geeft inzicht. Het is een boek wat gaat over echte groei van binnenuit. In dit artikel gaan we kijken naar de krokodil en de uil. We gaan het leven door van het balkon naar de dansvloer! Nieuwsgierig? Lees verder en ontdek hoe je zelf aan de slag kunt met groei en jouw natuur!
Hylke Faber neemt je in zijn boek Tem de krokodil mee op zijn levensweg. Hij wil je helpen om bij je authentieke zelf te komen, jouw natuur! Hij deelt veel kennis over hoe je kunt groeien en anderen kunt inspireren. Het is een feest om te lezen als je van verdieping houdt. In het boek staan twee concepten centraal: de krokodil en de uil. Krokodillengedrag komt voort uit onzekerheid en kernangsten die we met ons meenemen. Het is minder functioneel gedrag, maar heeft je wel altijd veilig gehouden. Denk aan vechten, vluchten en bevriezen. Uilengedrag representeert juist je kwaliteiten en staat voor durf, situaties aangaan en je leven tegemoet treden vanuit vertrouwen en wijsheid. Nieuw gedrag ontwikkelen of anders reageren op situaties lukt het beste als je inzicht hebt in je krokodillen. Wat maakt in je diepste kern dat je iets niet doet of laat? Vanuit dat inzicht kun je oefenen om oude gedragingen te stoppen en nieuw gedrag toe te laten.
Als je aan de slag wilt met verandering in je gedrag, kun je dat op meerdere manieren aanvliegen. Je kunt dit doen vanaf de dansvloer of vanaf het balkon.
Leren via het balkon: Hier keer je naar binnen, voel je en ben je met jezelf bezig en doe je inzichten op. Het gaat om reflectie en onderzoek. Je wilt achterhalen welke angst ervoor zorgt dat je je gedraagt zoals je gewend bent. Je kunt ook onderzoek doen naar je overtuigingen. Als je inzicht hebt in wat er in jouw leven gebeurt, kun je vervolgens gedrag inzetten om daar iets mee te doen.
Leren via de dansvloer: Hier doorleef en oefen je letterlijk de nieuwe gedragingen en vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Je gaat je eerste onzekerheden te lijf. Dit zijn vaak je primaire reacties die ontstaan om te overleven, zoals het gevoel van vechten, vluchten en bevriezen. Vaak helpt het om even op "stop" te drukken, een vraag te stellen of gewoon te zeggen wat je wilt zeggen.
Beide manieren van leren en ontdekken zijn van belang. Laat ik jullie meenemen met een voorbeeld.
Stel, je vindt het lastig om in een groep je eigen mening en kijk te delen. Je merkt op dat je vindt dat vergaderingen niet effectief worden ingezet op je werk. Ook vind je dat veelal dezelfde mensen aan het woord zijn en niet iedereen actief meedoet. Eigenlijk vind je dat we andere onderwerpen met elkaar moeten bespreken, maar je zegt het niet.
Via leren vanuit het balkon kom je erachter dat je bang bent wat anderen van je zouden vinden als je dit zou delen. Door naar binnen te keren en je af te vragen wat jou weerhoudt om informatie te delen en waar je bang voor bent, ontdek je dat het gaat om de angst om te falen. Door zelfonderzoek en het aanleren van een nieuwe overtuiging bedenk je dat het eigenlijk een vorm van falen is als je niets zou zeggen. Dan faal je in het geven van jouw stem een kleur en de mogelijkheid om anderen te helpen aan zichzelf te werken. Daarnaast ontdek je dat je het nooit altijd goed kunt doen en dat verschillen naast elkaar er gewoon mogen zijn. Jouw kijk mag er zijn. Gewapend met je nieuwe inzicht besluit je dat gewoon iets zeggen over wat je zou willen bespreken een mooie manier is om een stap verder te komen.
Dat gaat alleen maar lukken op die dansvloer. Daar waar je het juist niet doet omdat de angst soms zo sterk is. Hier voel je misschien je freeze-, vecht- of vluchtreactie letterlijk opkomen. Toch kun je op de dansvloer real life aan de slag met wat er nu precies gebeurt. Terug naar het voorbeeld: nadat je alle moed hebt verzameld, deel je in de rondvraag je observatie. Je hart bonkt misschien in je keel, maar je zet door. Je deelt dat je een aantal keer hebt opgemerkt dat we dezelfde dingen met elkaar herhalen en dat je het waardevol zou vinden om eens over een ander onderwerp te praten. Je zegt misschien niet precies wat je vindt, maar een eerste stap is gezet. Tot je verbazing krijg je geen vervelende reacties, maar juist bijval op je voorstel om het eens over een ander onderwerp te hebben. Jijzelf hebt, los van het vergaderpunt, een ontzettend grote stap gezet. Je ging je eigen angst te lijf door op de dansvloer te kiezen voor ander gedrag. Gesterkt door deze ervaring deel je de volgende keer dat je vergadert dat je tips hebt en vermoedt dat de vergaderingen efficiënter kunnen verlopen.
De groei die je doormaakt komt enerzijds door het beschouwen en onderzoek doen vanaf het balkon naar de kern. Wat maakt dat je je gedraagt zoals je je gedraagt? Zonder oefenen en proberen op de dansvloer kom je niet verder. De stap om ook echt ander gedrag in te zetten is soms ontzettend spannend.
Voor mijzelf geldt dat ik me het prettigst voel bij beschouwen vanuit het balkon. Ik kan overzien, ontdekken en koppelen wat ik heb aangevoeld in de praktijk. Ik lees ook graag. Misschien ken je wel het Engelse spreekwoord: “Knowing how and doing so.” Soms kun je goed inzicht hebben gekregen in jezelf, maar jezelf naar die inzichten gedragen is een hele andere stap. Ik kies bijvoorbeeld lang niet altijd voor mezelf, voor wat ik echt wil. Ik houd met veel mensen rekening, wil van alles goed afmaken alvorens ik tijd neem voor mezelf. Wat maakt dat ik dat doe? Waarom wil ik overal rekening mee houden? Doet men dat ook met mij? Houd ik rekening met mij? Ik besef me vanuit het balkon heel goed hoe lang geleden dit patroon van gedrag om me veilig te houden is ontstaan.
Ga ik die krokodillen, die zeggen dat je niet voor jezelf mag kiezen, deze keer wel temmen? Ik besef me dat het geen kwestie is van gewoon even gladstrijken. Het is een patroon dat al heel lang voor mij werkt. Waarschijnlijk moet ik het gewoon ervaren. Dansen is ook nog eens mijn hobby. Kan niet missen. Ik kies voor “Dansen”, vanaf vandaag. Van het balkon, op naar de dansvloer, stoeien met nieuw gedrag. Ik zet deze site, wat een gevolg is van voor mezelf kiezen, door!
Waar zouden jullie verandering in aan willen brengen? Voor jezelf, in je relatie of in interactie met je kinderen? Wat vind jij moeilijk? Ik ben nieuwsgierig! Deel je hier je verhaal? Misschien is dat de eerste steen in het water, die beweging die gaat helpen op de dansvloer! #ik nodig je uit, let’s dance!
Reactie plaatsen
Reacties