De afgelopen tijd kwam het thema afstemmen en communicatie een aantal keer op mijn pad. Ik voelde: "Ik begrijp het echt even niet." Tegelijkertijd kreeg ik een testje doorgestuurd om in te vullen over "muziekinstrumenten". Het enthousiasme van mijn collega over het testje werkte aanstekelijk. Het is de toon die de muziek maakt. Communiceren is belangrijk, maar soms oh zo lastig! In relaties, teams en in je gezin is er overal wel eens ruis op de lijn. In dit artikel krijg je inzicht in hoe communicatie doorgaans verloopt, waar ruis kan ontstaan en 5 tips om je communicatie te verbeteren en op elkaar af te stemmen. Net als in de natuur, daar lijkt het alsof dieren elkaar gewoon begrijpen en zie je weinig ruis!, leer je mee?
Kijk hieronder naar het plaatje; een beeld zegt meer dan duizend woorden :) Toch nog even wat ondertiteling bij het plaatje.
- Wat zich tussen mensen afspeelt, kun je zien en horen: het externe communicatieproces. Je hoort iemand spreken en je ziet de lichaamstaal die hij gebruikt.
- Wat zich binnenin mensen afspeelt, het interne communicatieproces, is niet zichtbaar. Het gaat dan om de gedachten, gevoelens of emoties die je hebt tijdens het communiceren.
- Tussen zenden, ontvangen, luisteren, interpreteren, coderen en delen van informatie zitten allemaal stappen (de pijlen). Deze stappen zijn zichtbaar, onzichtbaar, non-verbaal en verbaal.
-
Communicatie gaat niet alleen over de inhoud, maar ook over hoe iets gezegd wordt, wat dat met jou doet en wat jij daarmee gaat doen (oranje wolkje & levensarchief).
-
Je kunt communiceren met als doel mensen te informeren (bijvoorbeeld via e-mail of een mededeling). Soms breng je iets in om echt samen naar te kijken en te onderzoeken. Dan wissel je uit en wil je graag een reactie. Dan is er communicatie vanuit twee kanten.
-
Je ontvangt een boodschap die bestaat uit allerlei signalen. Elk signaal roept herinneringen, gedachten, gevoelens én emoties op. Je herinneringen, gedachten en gevoelens – dat wat je weet, denkt en voelt – bepalen de boodschap die je zendt.
-
Soms zijn de gedachten en gevoelens zo heftig dat je alleen maar daar aan kunt denken. Je kunt dan niet meer goed nadenken over de signalen van de ander en hoe je daarop wilt reageren. Er is te veel ‘ruis’. Je interne reactie wordt dan te veel ‘gekleurd’ of ‘ingevuld’ door jouw gedachten en gevoelens. Deze gevoelens van ruis kunnen ook weer een actie of reactie van de ander uitlokken. Voordat je het weet, communiceer je niet meer helder.
-
Communicatie is complex. Op alle stappen kan ruis ontstaan, maar ook verbinding en zelfs synergie! "Effectief communiceren" is niet altijd even makkelijk. Je vindt het misschien lastig om te bespreken en hebt zorgen over de reactie van de ander. Ben je eerlijk of denk je: laat maar? Ga je reageren, verdedigen, vluchten of kom je dichter bij elkaar
Als het je lukt om een mooie verbinding te leggen, heb je een prachtig kleurenpallet! Afstemmen gebeurd ook als je in een orkest speelt. Al die muziekinstrumenten tezamen zorgen voor een harmonieus geluid waar je soms stil van wordt. Het is juist door de verschillende instrumenten bij elkaar dat het geheel prachtig klinkt. Het klopt en raakt. Wat we met muziek en instrumenten doen, dat kan met mensen onderling ook. Je neemt altijd jezelf, jouw drijfveren en jou kleur en klank mee.
In de natuur is alles trouwens ook heel erg harmonisch op elkaar afgestemd. We zijn allemaal van hetzelfde materiaal en dna gebouwd. Soms zie je een plaatje en dat klopt gewoon. Als we ons spieglen aan de natuur. wat gebeurd daar? In de natuur lijkt het simpel. Er wordt vooral gecommuniceerd over gevaar, eten drinken en voortplanting. Er is vooral communicatie in het hier en nu. Met een heldere boodschap. Het gebeurdt met geluiden, kleuren, (wesp die zegt pas op met zijn zwart en gele kleur) maar het gebeurdt ook nonverbaal, in een zwerm vogels. Ze voelen goed aan welke kant ze op willen. Je ziet veder geen botsingen. Kortom, kunnen we niet gewoon wat meer de natuur volgen? Ons eigen natuurlijke geluid?
Tips om dichter bij jou natuurlijke klank en geluid te komen en die van de ander!
- Onderzoek bij jezelf wat je wilt delen en waarom
- Voel wat er van binnen gebeurd
- Stem tegelijkertijd af met de ander
- Niet luisteren om te reageren, maar luisteren om te horen
- Vraag naar de onderstroom, wat bedoeld iemand echt?
- Als zender en ontvanger ben je allebei verantwoordelijk om te onderzoeken of je elkaar begrijpt en op dezelfde lijn zit.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen interne reactie en gevoel. 1 zelfde situatie kan bij ieder een ander gevoel oproepen.
- Houd e.a duidelijk simpel en wees helder in wat je wilt en wat je vraagt.
Reactie plaatsen
Reacties