Voel je je wel eens schuldig? Blijf je doen wat je doet of vind je het lastig om te kiezen? In de natuur gebeurd ook niet alles te gelijk. Het gaat stap voor stap. De natuur vraagt zich ook niet af, zal ik nu een kikker worden of toch die bloem? Ze weet gewoon wat nodig is. De kikker maakt zich als goed is niet druk om dat er misschien wel te weinig bloemen zijn en dat toch beter was geweest. In dit artikel staan we stil bij kiezen. Hoe zit dat in jou eigen natuur? Kan jij kijken naar jou eigen proces? Wat is de goede richting om te creeren voor jou? geniet wederom van een ervaringsverhaal en inzichten!
In de zomerperiode heb ik een aantal keuzes gemaakt. Voor mij waren dit geen gemakkelijke keuzes. Stoppen met vrijwilligerswerk was er een van. Zes jaar lang droeg ik mijn steentje bij als toezichthouder in het basisonderwijs in de regio. Ik voelde me schuldig om te stoppen; ik zou nog twee jaar helpen. Het voelde als verlies: verlies van de kans om kennis op te doen en je vaardigheden voor maatschappelijk belang toe te voegen. Minder uren gaan werken en in een andere rol stappen was net zo’n lastige keuze. Wederom kwam “schuld” om de hoek kijken. De les van schuld, gekoppeld aan keuzes maken en klaarstaan voor de ander, kom ik vaker tegen. Het is tegen mijn stroom in. Blijkbaar mocht ik hem nogmaals ervaren. Je kunt niet klaarstaan voor de ander als je niet eerst eerlijk voor jezelf zorgt en kiest. “Gewoon kiezen” dus!
Kiezen gebeurt de hele dag door. Het is een vorm van gedrag en komt voort uit je emoties, angsten, ego en drijfveren. Hoe jij met je werk omgaat, hoe jij je voelt en welke taken je wel of niet doet, is bijvoorbeeld een keuze. Misschien negeer je taken of stel je ze uit omdat je ergens tegenop ziet of niet weet hoe te beginnen. Misschien kan het helpen. Je natuur te volgen.
Tips:
-
Last but not least: Sta eens stil bij je keuzes. Wat maakt dat ik kies zoals ik kies? Waarom gedraag ik mij zoals ik mij gedraag? Welke bril zet ik op? Wat drijft mij?
-
Wil ik uberhaupt de taak wel doen? Wat voel ik precies?
-
Zie je tegen een grote taak op? Een stappenplan maken en de grote taak klein maken helpt.
-
Bewaar je eventuele to-do-lijst op één plek; dat geeft overzicht.
-
Een overzicht of inventarisatie maken van je ideeën helpt. Ideeën zijn iets anders dan je doelen
Diep in onze natuur voelen we wat voor ons de juiste route is. We dragen allemaal bij op onze eigen manier aan de omgeving en natuur om ons heen. Echt heel gericht kiezen lukt niet altijd. Als ik gekozen had om door te gaan met de taken, had ik nog meer onrust gevoeld. Hoe toevallig is het dat je ergens passie bij voelt? Soms trekt iets in de natuur je heel erg aan! is het dan jou keuze, of die van je innerlijke natuur? of van onze natuur om ons heen? Ergens voel ik dat we soms al precies weten wat de bedoeling is! Diep van binnen. Dat we de richting al weten, maar dat het belangrijk is om te leren herkennen wat de juiste route is.
Voor mij voelde doorgaan op de route die ik ingeslagen was, zowel privé als op het werk, niet goed. Dit (h)erkennen en vervolgens gewoon kiezen, maakt verschil. Ik ging door mijn gevoel van schuld, een ander tekort doen en gevoel van verlies heen. Dat dit krachtig zou voelen na een tijd, had ik niet gedacht. Nee zeggen hoort hierbij, minder aanpassen, maar ook kiezen en uitspreken. Dat geeft ruimte, energie en zoveel meer. Ik gun een ieder dit soort situaties van groei!
Reactie plaatsen
Reacties