Oei ik groei- onrust de baas

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 17:25

Ken je dat? Dat je niet kan ontspannen? Bezig wilt blijven, maar ook echt irritatie, onrust en stress ervaart? Iets wat niet lukt, drukte om je heen? Onrust in jezelf? Soms afgewisseld met vele positieve gevoelens? Ik herken het maar al te goed. Vooral als het herfst is of die er weer aankomt. Wist je dat onrust een signaal kan zijn voor groei en ontwikkeling?  Wat is dan precies het verschil tussen groei en ontwikkeling? In dit artikel lees je er meer over en krijg je 6 tips wat je kan doen met je onrust!

Wat is groei? Is het hetzelfde als ontwikkelen? Nee, groei en ontwikkelen zijn verschillend. Groei gaat in sprongen en brengt vaak een nieuw inzicht met zich mee. Je kunt je in een situatie bevinden waarin je voelt dat het zo niet verder kan. Ontwikkeling daarentegen is een lineair proces en gebeurt stap voor stap, zoals het leren van nieuwe vaardigheden of het lezen van een boek.

Een interessant voorbeeld van groei komt uit het boek Oei, ik groei! van Frans Plooij en Betty van Rijd. Onderzoek bij baby’s toont aan dat mentale groeisprongen vaak gepaard gaan met een periode van onrustig gedrag, zoals huilen en hangerigheid. Na deze fase beginnen baby’s nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en dingen uit te proberen die ze eerder niet konden.

Hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen, biedt de perceptual control theory een mogelijke verklaring. Deze theorie stelt dat we doelen hebben en acties ondernemen om deze doelen te bereiken, terwijl we onszelf controleren en bijsturen op basis van feedback. Wanneer bijsturen niet genoeg is, kan herijken en reorganiseren nodig zijn, wat kan leiden tot nieuw inzicht en verandering in gedrag.

Neem bijvoorbeeld autorijden: je wilt op tijd komen en je  aan de juiste snelheid houden.  Als je merkt dat je te snel rijdt, stuur je bij door gas los te laten. Dit is een vereenvoudigd voorbeeld, maar het idee is dat je signalen opmerkt en actie onderneemt. Als je de signalen steeds blijft krijgen, of ze negeert en  er te veel signalen zijn om simpelweg bij te sturen. Misschien ontstaat er wel een botsing. 

In de volwassenheid ervaren we misschien ook groeifasen, vergelijkbaar met kinderen, maar we vinden het vaak moeilijker om signalen op te merken en te reorganiseren. Het boek Oei, ik groei voor Managers behandelt deze groeifasen en laat zien dat groeien schoksgewijs gaat, vaak zonder planning. Het vereist een sprongetje in het diepe en kan leiden tot fundamentele veranderingen in inzicht en gedrag.

Groei gaat vaak vooraf aan een periode van onbalans en crisis. Negeer je deze signalen, dan kunnen ze toenemen. Uiteindelijk kan herstructureren en reorganiseren nodig zijn, wat leidt tot werkelijke groei.

Terug naar gevoelens van onrust en de aanleiding om dit artikel te schrijven: afgelopen herfst ervaarde ik een bijzondere dynamiek. Er was onrust in mezelf en om me heen, bij mensen op het werk, vrienden en familie. Naast onrust voelde ik ook veel positieve emoties zoals enthousiasme en blijdschap. Ik liet het allemaal op me inwerken en vroeg me af wat de spiegel van mijn omgeving me vertelde. De herfst is de tijd om langzaam naar binnen te keren. Het is een periode waarin zowel je zwakten als je krachten duidelijk worden. In de natuur zie je dat niet alle zaadjes uitgroeien tot volwaardige planten. Dit geldt ook voor ons: hoewel je voornemens hebt, is niet alles meteen rijp. De herfst leert ons dat ook negatieve emoties, zoals boosheid, frustratie of verdriet, er mogen zijn. In de maatschappij worden deze emoties vaak als minder passend beschouwd, en je kunt de neiging hebben ze weg te drukken. Toch willen ze je iets vertellen.

Als we situaties niet als signalen van groei zien, maar negeren en gewoon doorgaan met ongepast gedrag, sturen we niet op tijd bij. Wat als we onrust en negatieve gevoelens anders labelen? Wat als we openstaan voor deze signalen als input voor groei? Wat als je erkent dat het te veel is en je rust nodig hebt? Dit kan je ruimte, acceptatie en inzicht geven. Zo kom je weer dichter bij je natuur. 

Hier zijn enkele Tips  om te groeien:

  1. Heb oog voor signalen, wat vertellen ze jou?
  2. Accepteer onrust en laat gevoelens stromen in plaats van ze te blokkeren.
  3. Weet dat niet alle inzichten meteen doorgevoerd kunnen worden. Heb geduld; niet alles komt direct tot bloei.
  4. Word bewust van wat je onrustig maakt en wat je mag loslaten. Dit helpt je te voelen welk tegenwicht nodig is.
  5. Vraag om hulp als je vastloopt; deel je onrust en stel je kwetsbaar op.
  6. Overreageer niet op nare gevoelens. Bewaar balans en weet waar je aandacht naartoe gaat.
  7. Accepteer verandering, stress, verdriet en frustratie als signalen van groei in plaats van falen. Groei is een waardevol en helpend label.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.