Uitstelgedrag, wie kent dat niet? Soms schuif je een taak net wat langer vooruit dan je zou willen. Elke keer is er wel een reden om het niet te doen. Uitstelgedrag: hoe kun je daar het beste mee omgaan? Het lijkt heel simpel. Gewoon de klus doen, toch? Aanpakken en weer verder. Als dat de oplossing zou zijn, wat maakt dan dat we toch taken voor ons uitschuiven? Waarom plukken we het onkruid niet uit de tuin? In dit artikel ontdek je dat het soms prima is om iets vooruit te schuiven, maar krijg je ook 12 tips om uitstelgedrag tegen te gaan. Nieuwsgierig? Lees het hier!
Het is herfst. Op de terugweg naar huis zag ik heel wat bladeren liggen. Het heeft flink gewaaid. Onze buurvrouw houdt er niet van, al die bladeren. Ze stond al zwaaiend met de bezem door de bladeren te “schuiven” toen ze mij de oprit zag oprijden. Ze schoof alle blaadjes aan de kant. Ik zag het gebeuren en dacht: wat een energie kost dat, dat vooruitschuiven. Zowel thuis als op het werk herken ik wel dat je niet alles “aangaat” en dat er zaken blijven liggen. Op een gegeven moment kost het energie en kun je er last van krijgen. Vaak hebben we allemaal redenen om iets niet te doen, zowel bewust als onbewust.
De volgende gedachten en gevoelens heb ik wel eens als ik een taak uitstel. Misschien herkenbaar?
- Soms voel ik (onbewust) weerstand tegen een taak. Het valt bijna niet op, maar ik ga de taak niet aan. Ik kies dan liever voor iets dat energie geeft.
- Ik laat me afleiden door wat er op mijn pad komt en pak letterlijk dat aan, in plaats van aan de slag te gaan met datgene wat nodig is.
- Soms voelt het alsof ik te veel taken heb en wil ik eerst het “moeten”-gevoel ervaren.
- Er zijn momenten dat ik niet weet hoe te beginnen, en dan stel ik uit. Sommige taken die ik moet oppakken zijn lastig of verdienen een creatief proces en tijd, zoals veel schrijfwerk.
- Soms vergeet ik gewoon dat ik iets zou gaan doen door gebrek aan overzicht.
- Soms heb ik er gewoon geen zin in en geen energie voor.
Gevolg? De taak blijft liggen. Gevoel van weerstand, schuld, stress? Irritatie? Dat is voor iedereen verschillend. Wat ik interessant vind, is het waardeoordeel dat anderen of jijzelf geeft als je een taak laat liggen. Kijk eens naar de volgende overtuigingen: “Werkzaamheden moeten op tijd gedaan worden.” “We vinden dat je op elkaar moet kunnen rekenen.” “Van uitstel komt afstel.” “Als ik mij niet aan mijn taken houd, doe ik het niet goed.” Deze overtuigingen zorgen ieder weer voor ander gedrag of gevoelens en hebben invloed op uitstelgedrag.
Onderzoek eens wat je voelt bij de taak en bij uitstelgedrag
Heb je een waardeoordeel of een angst die ervoor zorgt dat je dingen doet of laat? Onderzoek eens wat jou drijft. Waar krijg jij energie van?
Is het erg om uit te stellen? Ervaar eens welk gevoel je krijgt. Oordeel niet over je gedrag of op je resultaat. Hoe is dat voor jou?
Voel eens wat precies weerstand geeft en kijk of je dit los kunt laten. Wat gebeurt er als je even helemaal niets doet of niet efficiënt was? Wat roept dat op?
Als je weet hoe uitstelgedrag bij jou werkt, kun je aan de slag met de 12 tips!
-
Door de taak op te delen, heb je overzicht en begin je makkelijker.
-
Eenmaal begonnen geeft het een goed gevoel; de taak hoeft niet helemaal af te zijn.
-
Met een positieve flow kom je verder.
-
Wat in 2 minuten “nu” kan, doe dat dan ook nu; stel het niet uit.
-
Neem pauzes ook tijdens de taak. Zo laad je op en houd je je energie! Als je voelt dat je vastloopt, sta dan even stil, erken dat en spreek een positieve intentie uit. Maak een afspraak met jezelf.
-
Voorkom dat je “alles in het nu moet doen” door je to-do-lijsten niet te lang te maken; anders creëert het druk. Bewaar wat voor morgen op je to-do-lijst; daarvoor is het een to-do-lijst. Alles hoeft niet af te zijn!
-
Creëer ruimte in je tijd, zodat processen die ruimte nodig hebben ook de tijd krijgen die ze verdienen! Schilderen kan op “nummer”, maar een echte kunstenaar neemt tijd voor de weg ernaartoe. Enige stress is prima; creëer die op een manier die bij jou past. Zeg nee en besluit wanneer een taak net zo goed kan worden uitgesteld als dat beter is voor jou.
Ohja, hoe liep het af met de buurvrouw? Die stond heerlijk tegen haar bezem aangeleund, voldaan te kijken naar haar resultaat. De mooie schone opgeruimde straat is weer een feit! Het vooruitschuiven van de blaadjes kostte haar geen energie. De taak aangaan, de positieve intentie , gaf haar voldoening. en juist energie En de natuur? Ja hoor die stelt wel uit om te groeien. Gaat niet ieder seizoen een plantje de lucht in. Niet alles gaat bloeien. Soms is gewoon doen wat nodig is en goed voelt genoeg!
Reactie plaatsen
Reacties